XIII. Podzimní les - K nejzápadnějšímu bodu ČR

23.09.2023 08:00

KČT, odbor Žatec

pořádá v sobotu 23. září turistickou akci

 

K nejzápadnějšímu bodu ČR

 

 

Odjezd autobusu ze Žatce Kruhového náměstí od Zvonu 8:00 hodin. Trasa: 12,5 km

Od TIM Aš - předměstí, ke kterému nás přiveze autobus, se vydáme po ČTZ směrem na obec Krásná. V obci Krásná od TIM Krásná pokračujeme rovně po ZTZ, která u tohoto rozcestí začíná. Cestou mineme budovy ve které byla rota PS a po chvíli i hřbitov zaniklé obce Újezd a dojdeme k pomníku obětem 1. a 2. světové války, který je na místě středu této zaniklé obce. Na tomto místě jsou i informační tabule TIM a odpočinkové místo. Jsme přibližně v polovině trasy. Po občerstvení jdeme stále po ZTZ a po kilometru odbočuje vlevo cesta k Mostu Evropy, který byl vybudován v roce 2008 Smrčinským spolkem z Aše.

Od této odbočky je to po ZTZ 10 minut k cíli naší cesty - nejzápadnějšího bodu ČR. Od něj se vrátíme

k Mostu Evropy, přejdeme přes Ujezdský potok, který tvoří hranici a přijdeme na zpevněnou cestu značenou ČTZ . Po této cestě půjdeme doprava směrem na Rehau. Kratší cesta je přejít hraniční potok a pokračovat 500 metrů po cestě až na výše zmíněnou cestu značenou ČTZ po které jdeme vpravo.

Po dalším půl kilometru na křižovatce jdeme rovně po cyklotrase H10 a po cca 1,3 km přijdeme na asfaltovou cestu kde se k nám připojuje z pravé strany ŽTZ. Zde jdeme vlevo a po cyklotrase H10 a ŽTZ dojdeme až do města Rehau, odkud pojedeme zpět do Žatce. Místo nástupu upřesníme během výletu.

Přestože se jméno města skládá ze dvou slov: Reh (srnec) a Au (niva), ani jedno nemá s historií města nic společného. Slovo Rehau pochází ze slova Resawe (patrně pocházející ze slovanského rezawe, což znamená buď „část lesa“, nebo vykácený les“), což byl původní název města, známý od roku 1234. Během staletí vývoje jazyka se na původní význam slova zapomnělo, a původ názvu byl vysvětlován jinak.

V době kdy se W často psalo jako U, se název změnil na Resau, a později na Rehau.(zdroj Wikipedie)

Účastnický poplatek včetně dopravy, startovného, mapky a pojištění: členové odbor Žatec 200 Kč

členové odbor Žatec děti 100 Kč

ostatní zájemci 250 Kč

děti do 15 let 150 Kč.

 

Přihlášky přijímá Jana Kochová (tel. č.: 723342496) v pokladně Městského divadla od 4. září

v pondělí, středu a čvrtek od 14 do 17 hodin. Členové odboru Žatec, mají přednost do 14. září.

 

Všichni účastníci této akce jsou pojištěni.

 

Kontakt: Jan Bělohlávek, tel.: 602428549, kct-zatec@seznam.cz

 

pozvanka Aš.pdf (357283)